Hasii Lede nad Szavou
Jmno Heslo

Zprva | 3. kvten 2020, 19:35

Sv. Florián v Ledči a mše za padlé hasiče

O svátku patrona hasičů a kominíků, sv. Floriánovi, který se slaví každoročně na Květoslava, informujeme na našem webu pravidelně.

Nejen o jeho legendě, ale třeba i o dalších patronech před ohněm, anebo i patronovi policistů.

V předchozích příspěvcích jsme psali i o některých sv. Floriánech, kteří jsou k vidění v Ledči.

Dnes s odkazem na článek dr. Ivo Havlíka v posledním čísle Alarm revue představíme sv. Floriána na mariánském sloupu na ledečském Husově náměstí, kde je vyobrazen spolu se sochami sv. Václava, sv. Vojtěcha a sv. Jana Nepomuckého. Mariánský sloup je typ sochařského díla, které má podobu sloupu, na jehož vršek je umístěna mariánská socha. Některé jsou označovány jako morové. Morový sloup nebo morová statue je typ monumentálního sochařského díla, které se od poloviny 16. století do konce 18. století stavělo na místě morových hřbitovů a zejména na veřejných prostranstvích měst v Evropě jako pomník morové epidemii. V období následující epidemie moru často býval sloup, postavený za předchozí epidemie, vysvěcen a užíván jako oltář pro venkovní bohoslužby, když byly kostely z hygienických důvodů zavřeny.

Ledečský mariánský sloup měří téměř 13 metrů a byl postaven v roce 1770 pardubickým sochařem Jakubem Teplým. Jakub Teplý (1729 - 1802) působil v letech 1761 - 1796 i v okolí Ledče nad Sázavou. Jeho díla se slohově řadí do pozdního baroka a neoklasicizmu. Během jeho působení v Ledči bydlel v Koželské ulici. Je ironií osudu, že jeho dům zcela shořel při požáru, ke kterému došlo 18.4.1766.

Hasičský záchranný sbor letos při příležitosti svátku sv. Floriána uctí hasiče, kteří zahynuli ve službě, a také jako poděkování pro všechny, kteří z „boje“ neutekli, pravidelnou mší svatou. Dne 4. května 2020, od 18:00 hodin, bude sloužit tuto mši svatou Jeho Eminence, Dominik Jaroslav kardinál Duka OP, v kostele sv. Jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech. TV Noe odvysílá přímý přenos mše, rovněž ji bude přenášet Radio Proglas. S ohledem na aktuální situaci a zapojení hasičů do opatření v souvislosti s koronavirem lze předpokládat zájem ze strany diváků či posluchačů, proto tuto mši svatou bude Hasičský záchranný sbor také streamovat, například webu hzscr.cz nebo na facebooku Hasičský záchranný sbor ČR.
Mariánský sloup
Daniel Horký
Fondy Evropsk Unie Kraj Vysoina FOND VYSOINY - fond na podporu rozvoje kraje Vysoina
299635